ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ
ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Ελληνικές Ποικιλίες

Χαλκιδικής:

Οι καρποί έχουν σχήμα ωοειδές, υποστρόγγυλο και καταλήγουν σε μια χαρακτηριστική θηλή. Είναι εξαιρετικά λείοι και κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής τους έχουν χρώμα στιλπνό πράσινο με μικροσκοπικές λευκές κηλίδες. Όταν ωριμάσουν αποκτούν χρώμα ερυθρό και λίγο μελανό. Από τους χαμηλούς ελαιώνες της Χαλκιδικής, οι πρώτης ποιότητας μεγάλες ελιές συλλέγονται από τα ψηλά κλαδιά των δέντρων, και οι δεύτερης ποιότητας, που συνήθως είναι μικρότερες, από τις «ποδιές», δηλαδή τα χαμηλά κλαδιά του δέντρου. Τα ελαιόδεντρα τα οποία δεν έχουν πάνω τους πολλούς καρπούς δίνουν συνήθως και τις μεγαλύτερες σε μέγεθος βρώσιμες ελιές.
Οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής αφού συγκεντρωθούν σε καλάθια πλένονται και αμέσως μετά ακολουθεί η διαδικασία για να μεταβληθούν σε «αγγουράκι». «Αγγουράκι» οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν τις πράσινες ελιές που η επεξεργασία τους αλλά και η γεύση τους θυμίζει εκείνη των λαχανικών τουρσί.
Είναι η τρίτη πιο σημαντική ποικιλία της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιων ελιών, υπολογίζεται περίπου σε 10-20% της συνολικής παραγωγής. Καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Οι καρποί της κυμαίνονται απο 120-140ελιές/κιλό. Ο πυρήνας είναι ελαφρά καμπυλωτός και η σάρκα του έχει ωραία υφή.



Κορωνέικη:

Αρκετά μικρόκαρπη ποικιλία (μέσο βάρος καρπού 1,3 gr), ιδιαίτερα παραγωγική. Ιδιαίτερα ανθεκτική σε ανέμους και σε ξηροθερμικές συνθήκες. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελαίου εκλεκτής ποιότητας με τα υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά συγκριτικά ανωτέρα με τις υπόλοιπες ελαιοποιήσιμες ποικιλίες. Συνίσταται σε περιοχές που δεν έχουν ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα καθώς δεν είναι ανθεκτική στο ψύχος. Πρόκειται για αυτογόνιμη ποικιλία και η παραγωγή ελαίου στο καρπό της φτάνει το 27% (3,5:1).



Πετροελιά (Σερρών):

Ανήκει στις μεσόκαρπες ελιές, με βαση το μέγεθος του καρπού της. Έχει χαμηλόμορφους καρπούς και είναι διπλής χρήσης. Χρησιμοποιείται είτε για φαγητό ως βρώσιμη, είτε για την παραγωγή ελαιολάδου με περιεκτικότητα 20%-25% σε λάδι. Ωριμάζει Νοέμβριο - Δεκέμβριο και μέσα σε αυτούς τους μήνες πρέπει να γίνεται η συγκομιδή του καρπού. Επεκτείνεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.



Προδρόμου:

Η ποικιλια Προδρόμου ευδοκιμεί σε υψόμετρο μέχρι 600 μέτρων. Είναι ελαιοποιήσιμη ποικιλία και παράγει λάδι εξαιρετικής ποιότητας. Είναι διπλής κατεύθυνσης και η απόδοση του καρπού σε έλαιο είναι υψηλή και κυμαίνεται μεταξύ 3:1 έως 5:1. Είναι σκληροτράχηλο ελαιόδεντρο ανθεκτικό στις ασθένειες. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ανθεκτικότητα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -15C και -17C. Είναι ντόπια ποικιλία πολύ καλά προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της βορείου Ελλάδος.





ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ | ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ